Η ύπνωση στην οδοντιατρική!
Διεθνώς, ολοένα και περισσότεροι οδοντίατροι (ειδικά στην Αγγλία και την Γερμανία) εκπαιδεύονται στην οδοντιατρικη υπνωση και αξιοποιούν τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς τους. Κάτι τέτοιο δεν εκπλήσσει αν αναλογιστεί κανείς ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οδοντίατροί οφείλονται συχνά σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ας δούμε μερικούς από αυτούς τους παράγοντες που μπορούν να βοηθηθούν σημαντικά με εκπαίδευση στην οδοντιατρική ύπνωση.
Ο Φοβισμένος Ασθενής:
Πολλές φορές ο φόβος είναι τόσο μεγάλος που οδηγεί σε μακροχρόνια αποφυγή με αποτέλεσμα την καταστροφή της στοματικής υγείας και της ποιότητας ζωής. Το «μη φοβάσαι» σαν συμβουλή ΔΕΝ βοηθάει.
Η επαναλαμβανόμενη παρότρυνση «μη φοβάσαι» συχνά επιδεινώνει τη ψυχολογία του ασθενούς. Επειδή αυτό ακριβώς προσπαθεί και δεν το καταφέρνει. Όσο δεν το καταφέρνει, νιώθει χειρότερα. Κάθε φορά που δεν μπορεί, εκλαμβάνεται σαν μια επιπλέον ήττα. Πιστέψτε με, αν μπορούσε έτσι απλά να «μη φοβάται» θα το έκανε, δεν θα περίμενε να το ακούσει από τον ειδικό!
Μια διευκρίνιση σε αυτό το σημείο. Δεν είναι μόνο ο φόβος εμπόδιο. Και το άγχος (που δεν έχει την ένταση και τις επιπτώσεις του φόβου) φέρνει εμπόδια στην ομαλή συνεργασία με τον οδοντίατρο και κάνει την οδοντιατρική επίσκεψη πιο επώδυνη -σωματικά και ψυχολογικά.
Gagging (Αντανακλαστικό του εμμετού)
Ο οδοντίατρος εισάγει κάποιο από τα αντικείμενα του στην στοματική κοιλότητα. Δεν έχει σημασία τι είναι. Σε κάποιους προκαλείται αμέσως το αντανακλαστικό του εμέτου / πνιγμού. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες ένας από τους οποίους είναι το άγχος και ο φόβος, αλλά όχι μόνο. Όταν ο οδοντίατρος μπορεί να καθοδηγήσει με υποβολές τον ασθενή σε μεγαλύτερη ηρεμία, έχουμε βελτίωση της κατάστασης. Ενώ υπάρχουν επιπλέον τεχνικές ύπνωσης που εστιάζουν στην αντιμετώπιση του θέματος.
Βρουξισμός
Ο Βρουξισμός είναι το επαναλαμβανόμενο τρίξιμο των δοντιών όταν το στόμα είναι κλειστό σε μη καθορισμένη στιγμή . Ο ασθενής δεν το κάνει συνειδητά, γίνεται αυτόματα και ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να προκαλεί μακροπρόθεσμα σοβαρές βλάβες σε δόντια και γνάθο. Επειδή ο βρουξισμός μπορεί να συνδέετε με το γενικότερο άγχος της καθημερινότητας, μαθαίνοντας ο ασθενής να ηρεμεί και να διαχειρίζεται τα πράγματα πιο ψύχραιμα μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Επιπλέον, συνιστάται ύπνωση με συγκεκριμένη καθοδήγηση και εκμάθηση της αυτό-ύπνωσης για καλύτερα αποτελέσματα. Όλα τα προαναφερθέντα είναι δεξιότητες που μπορεί να ενταχθούν στο ρεπερτόριο του σύγχρονου οδοντιάτρου.
Συνιστάται ύπνωση με συγκεκριμένη καθοδήγηση και εκμάθηση της αυτό-ύπνωσης για καλύτερα αποτελέσματα. Όλα τα προαναφερθέντα είναι δεξιότητες που μπορεί να ενταχθούν στο ρεπερτόριο του σύγχρονου οδοντιάτρου.
Οδοντιατρική ύπνωση σε παιδιά
Η οδοντιατρικη υπνωση είναι ιδιαίτερα εφαρμόσιμη (και διασκεδαστική) στα παιδιά. Εκμεταλλευόμαστε τη φυσική ικανότητα που έχουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρόμοιες τεχνικές με τους ενήλικες αλλά προσαρμοσμένα στην ηλικία τους. Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ιστορίες και παραμύθια ενώ μπορούμε να εντάξουμε παιχνίδια με τρόπο που να ενισχύει τις συμπεριφορές που επιθυμούμε.
Αυτή είναι μια μικρή εικόνα για τις εφαρμογές της οδοντιατρικής ύπνωσης. Δεν ωφελεί μόνο τον ασθενή αλλά και τον οδοντίατρο.
ΥΓ. Αν είστε οδοντίατρος, μπορείτε να ενημερωθείτε για την πρώτη στην Ελλάδα εκπαίδευση στην οδοντιατρική ύπνωση ΕΔΩ.
Η ιστοσελίδα και τα κείμενα της αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Επειδή στο παρελθόν ‘συνάδελφοι’ έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο και το έχουν οικειοποιηθεί για δική τους προβολή, απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή χωρίς αναφορά στο όνομα μου και στη διεύθυνση της ιστοσελίδας (www.hypnosis.gr). Επιπλέον, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, διανομή και δημοσίευση – μερικής ή ολικής – των περιεχομένων της ιστοσελίδας με εμπορικούς σκοπούς χωρίς την γραπτή μου άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθείται ο δρόμος της νομικής οδού.