Ληστείες: Οδηγος Επιβίωσης για Εργαζόμενους και Επιχειρήσεις
Ένα βιβλίο-οδηγός με πρακτικές συμβουλές που μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα οι εργαζόμενοι. Με ειδικές οδηγίες για όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης.
Γνωρίζετε πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας σε περίπτωση ληστείες στην εργασία σας; Το βιβλίο – μοναδικό στο είδος του διεθνώς – βασίζεται στα εταιρικά σεμινάρια μου. Σας καθοδηγεί τι να κάνετε και τι να μην κάνετε στη διάρκεια ληστείας στην εργασία: εξηγεί τι αυξάνει και τι μειώνει τον κίνδυνο, συμβουλεύει πώς να απαντάτε στις ερωτήσεις του δράστη και τι να αποφεύγετε, πότε να μιλάτε και πότε όχι. Πραγματεύεται και το θέμα της συμβουλευτικής μετά το συμβάν. Τι βοηθά και τι όχι, μαζί με πολλές συμβουλές αυτοβοήθειας.
Απ’ όλες τις εγκληματικές πράξεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, η ληστεία είναι η πλέον επικίνδυνη για τη σωματική υγεία των εργαζομένων. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα ληστείας στον χώρο εργασίας του, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι για το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με το κοινό, όπου υπάρχουν οικονομικές συναλλαγές, διάθεση αγαθών ή υπηρεσιών. Ο κατάλογος συνεχίζεται με όσους εργάζονται νύχτα ή σε βάρδιες, με εκείνους που εργάζονται μόνοι τους, με όσους απασχολούνται σε περιοχές υψηλής εγκληματικότητας, όπου υπάρχει διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων, με εργαζόμενους επιχειρήσεων με παρατεταμένο ωράριο και επιχειρήσεων με ιστορικό βίαιων συμβάντων.
Για δεκαετίες, πρώτες στην προτίμηση των ληστών ήταν οι τράπεζες, προφανώς επειδή θεωρούνταν πιο επικερδείς. Πολλές τράπεζες, ανταποκρινόμενες σ’ αυτή την πρόκληση, βάσισαν την αμυντική πολιτική τους σε μια θεωρία η οποία διαθέτει πολλούς υποστηρικτές και έχει διαμορφώσει πολλές στρατηγικές πρόληψης. Οι κακοποιοί υπολογίζουν το πιθανό κόστος αλλά και την ανταμοιβή της πράξης τους και αποφασίζουν να επιτεθούν σε επιχειρήσεις με τον μικρότερο κίνδυνο. Έτσι οι τράπεζες έγιναν πιο δύσκολος στόχος αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας τους και αναγκάζοντας τους κακοποιούς σε πιο λεπτομερή σχεδιασμό και οργάνωση. Άλλες επιχειρήσεις, όπως καταστήματα λιανικού εμπορίου, βενζινάδικα, ταχυδρομεία, φαρμακεία, πρακτορεία προπό, αλυσίδες φαστφούντ, ξενοδοχεία και εστιατόρια, δεν διαθέτουν τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας και έχουν καταστεί οι κύριοι στόχοι παρορμητικών ληστειών. Τα μικρά σουπερμάρκετ εξπρές, ιδιαίτερα, θεωρούνται από τους ληστές γρήγορη πηγή ρευστού με μειωμένο κίνδυνο σύλληψης ή τραυματισμού.
Το βιβλίο γράφτηκε για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, καθώς και για το διοικητικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με το κοινό και βρίσκεται έξω βοηθώντας τους υφισταμένους του, όπως και πρέπει. Ενδιαφέρει επίσης επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού, εργοδότες, ανώτερα διοικητικά στελέχη αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος είναι το βιβλίο να λειτουργήσει ως οδηγός ώστε να βελτιώσει την γενική αντίδρασή σας απέναντι σε μια πιθανή ληστεία, να απαντήσει στα ερωτήματά σας, να εξηγήσει γιατί κάποιες συμπεριφορές είναι καλύτερες από άλλες, να σας δώσει συγκεκριμένες συμβουλές και να σας παρακινήσει να εξασκηθείτε στις υποδεικνυόμενες πρακτικές ώστε να τις θυμηθείτε και να τις χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που τις χρειαστείτε. Αποφεύγονται οι αόριστες θεωρίες, οι περιττοί ορισμοί και η εγκυκλοπαιδικότητα ενώ αξιοποιούνται στοιχεία από την έρευνα και την εμπειρία προσφέροντάς τα με τρόπο που να μπορείτε να εφαρμόσετε σε πραγματικές καταστάσεις.
Κατεβάστε την συνέντευξη μου στην Ελευθεροτυπία σχετικά με το βιβλίο ‘Ληστείες: Οδηγός επιβίωσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις‘ ΕΔΩ.
Η ιστοσελίδα και τα κείμενα της αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία. Επειδή στο παρελθόν ‘συνάδελφοι’ έχουν αντιγράψει το περιεχόμενο και το έχουν οικειοποιηθεί για δική τους προβολή, απαγορεύεται οποιαδήποτε αντιγραφή χωρίς αναφορά στο όνομα μου και στη διεύθυνση της ιστοσελίδας (www.hypnosis.gr). Επιπλέον, απαγορεύεται η αναπαραγωγή, διανομή και δημοσίευση – μερικής ή ολικής – των περιεχομένων της ιστοσελίδας με εμπορικούς σκοπούς χωρίς την γραπτή μου άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ακολουθείται ο δρόμος της νομικής οδού.